‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
UvA
Bekijk deze mail online
UvA
UvA
Universiteit van Amsterdam
UvA
Nieuwsbrief december 2023
Nieuwsbrief december 2023
UvA
Kring Andragologie
Beste lezer,

Het einde van het jaar met zijn donkere dagen is een goed moment voor bezinning. In deze laatste nieuwsbrief van 2023 kijken we terug op wat we het afgelopen jaar als Kring hebben bereikt. Ook vindt u in deze nieuwsbrief een In Memoriam voor andragoloog Bas van Gent, die in juli jl. overleed.

We kijken ook vooruit. Want één ding is zeker: ook volgend jaar bieden we interessante collegereeksen en bijeenkomsten aan waarmee vanuit een andragologische benadering kennis wordt overdragen en aan nieuwe kennis wordt gebouwd. We lichten alvast een tip van de sluier op.  Eind januari vindt u alle informatie voor het voorjaar van 2024 in de eerste nieuwsbrief van het nieuwe jaar.

We wensen u veel leesplezier, of u nu achter uw bureau zit, thuis bij de kerstboom, in de sneeuw of in de zon. Fijne feestdagen en een voorspoedig 2024!

De redactie
UvA
Terugblik 2023
UvA
In deze laatste nieuwsbrief van 2023 kijkt de redactie samen met de voorzitter van de Kring Andragologie Dhian Sioe Lie terug op het afgelopen jaar. Was het een goed jaar voor de Kring? Welke stappen zijn gezet en waar liggen uitdagingen? En natuurlijk: wat merkt u als kringlid daarvan?

“ Het was geen achtbaan, maar af en toe wel een glijbaan” zegt Dhian Sioe op de vraag hoe hij hoe hij 2023 karakteriseert. Er is veel geleerd en veel om trots op te zijn.

“Geen achtbaan maar af en toe wel een glijbaan”

Het oordeel van Dhian Sioe over 2023 is genuanceerd. Enerzijds vond hij het een leerzaam jaar waarin we als Kringbestuur belangrijke stappen hebben gezet. Maar er blijven zeker een aantal knelpunten over, die opgelost moeten worden. Er gebeurde zowel binnen onze Kring als buiten om ons heen veel tegelijk en dat voelde soms als een glijbaan.

Een duidelijke identiteit
Welke stappen zijn er dan gezet? Een van de belangrijkste wapenfeiten is volgens Dhian Sioe dat het bestuur flink is opgeschoten met het concreet maken van onze identiteit als Kring Andragologie. “Het bestuur heeft verwoord wat de Andragologische benadering uniek maakt, en met welke thema’s we ons onderscheiden van andere wetenschappen. We weten beter wat we kunnen en wat niet. Dat helpt ons ook om de andragologische benadering concreet te maken in praktijkonderzoek. We willen niet alleen een kennisbank zijn, maar deze kennis ook actief uitdragen en doen aan theorieontwikkeling. Zo hebben we de keuze gemaakt om manuscripten uit te geven. In januari komen de eerste twee andragologische praktijkonderzoekspublicaties op de markt. Daar zijn we trots op.”
Maar er is meer. Zo is de publicatie “Grondbeginselen van veranderen” van Gerard Donkers (SWP, 2023) voortgekomen uit een van de kennisgroepen van de Kring Andragologie op basis van tweeëneenhalf jaar inhoudelijke analyse van relevante publicaties. Dat is een prestatie van formaat. 

Een knooppunt voor geestverwanten
“We zijn dit jaar ook zichtbaarder geworden als Kring Andragologie”, zegt Dhian Sioe. Zo zijn contacten uitgebreid met andere AUV-alumnikringen en onderzoekers van verschillende wetenschappen door samen avonden en collegereeksen te organiseren over uiteenlopende thema’s. “Eigenlijk blijken we met onze multi-perspectivische benadering een soort knooppunt te zijn voor (intelectueel) gelijkgestemde mensen die contact zoeken met geestverwanten. We zijn dus meer dan een verzamelpunt van kennis. We denken dat we als andragologen een heel goede rol kunnen spelen in het verbinden van bestaande kennis, bijvoorbeeld met economen, hersenwetenschappers, natuurkundigen en psychologen. Dit soort verbindingen kan leiden tot nieuwe inzichten.” 

Uitdagingen
Voor het nieuwe jaar ziet Dhian Sioe ook een aantal uitdagingen. In 2023 is vooral geëxperimenteerd met het aanbieden van activiteiten om enerzijds aantrekkelijk te zijn voor nieuwe (jongere) doelgroepen en om anderzijds oude bekenden opnieuw aan de Kring te binden in het post corona tijdperk. In beide voornemens is het bestuur naar zijn idee niet goed geslaagd. “We merken dat we een ‘marketingprobleem’ hebben. Het ontbreekt ons aan kennis om de groep jonge(re) geestverwanten met onze communicatie te vinden en aan te spreken. Volgend jaar gaan we hier marketingadvies op vragen. Ook denken we dat samenwerking met andere alumnikringen ons kan helpen bij het vergroten van onze zichtbaarheid.”
Een ander punt is dat de bestaande doelgroep van leden en geïnteresseerden na corona minder reislustig is geworden. Dus hoe kan de Kring het aanbod op een goede manier naar ze toe brengen? “We denken na over een uitvalsbasis in het midden van het land, in combinatie met het aanbieden van online meetings.”
Een derde opgave is hoe we de samenwerking binnen het bestuur en kringcommunity zo kunnen inrichten dat het leren met elkaar, initiatieven nemen en organiseren leuk blijft en voor ieder persoonlijk behapbaar is. Om alle activiteiten en ambities waar te maken is eigenlijk meer menskracht nodig. Uitbreiding in ondersteuning (website, communicatie, registratie), kennisgroepen en bestuur zou heel welkom zijn.

Het huishoudboekje op orde
Dat alles brengt Dhian Sioe op een andere belangrijke uitdaging: begrotingsdiscipline. Het experimenteren en leren heeft het afgelopen jaar tijd en geld gekost, waardoor er onvoldoende inkomsten zijn gerealiseerd. Om financieel gezond te blijven en het huishoudboekje op orde te houden is het nodig de uitgaven in de pas te laten lopen met de inkomsten van betalende deelnemers aan onze collegereeksen. Terwijl daarnaast ook investeringen nodig zijn om de interne organisatieprocessen en uitvoering te optimaliseren.

Het nieuwe jaar
Wat gaan de Kringleden en belangstellenden van de Kring merken?  In het nieuwe jaar zal het resultaat van praktijkonderzoek en werk in de kennisgroepen worden gepubliceerd: een viertal publicaties zullen verschijnen die laten zien wat de andragologische benadering toevoegt aan (de kennis over) actuele maatschappelijke thema’s.  Maar boven alles verwachten we dat de leerdynamiek in de Kring als professionele leergemeenschap leidt tot interessante kringgesprekken, collegereeksen en aansprekende bijeenkomsten.  Wij zien het nieuwe jaar met vertrouwen tegemoet!
UvA
Bas van Gent, ter herinnering
UvA


Ton Notten,
Em. hoogleraar en lector

Op dinsdag 25 juli 2023 overleed te Amsterdam onze gewaardeerd oud-collega en oud-docent aan het IWA, Bas van Gent, 86 jaar. Tot zijn emeritaat in 1998 was hij hoogleraar Andragogiek in Leiden. Zijn eigen ontwikkeling was nauw verweven met die van de andragologie, zoals u in dit In Memoriam kunt lezen.

Bas werd geboren in Rotterdam. Uit die ‘toen vrij troosteloze stad’, zijn aanduiding, wilde hij al jong weg. Bij voorkeur om te gaan studeren in de hoofdstad. Een keuze die hij een maand vóór zijn eindexamen, voorjaar 1955, aan het Erasmiaans Gymnasium, nader ging onderzoeken en profileren. Dat deed hij grondig: voor de tweede keer in zijn jonge leven reisde Bas naar Amsterdam waar hij een afspraak had gemaakt met een professor aan de Faculteit der Politieke en Sociale Wetenschappen der GUA, Gemeente Universiteit Amsterdam. In zijn Sociaal-Pedagogisch Instituut aan het Singel stond professor Ten Have de nieuwsgierige Bas van Gent vriendelijk, leerzaam en uitvoerig te woord. Met meer dan één wetenschappelijke discipline tegelijk wilde die kennismaken. Ten Have was daar de belichaming van: die was doctor in de Letteren en Wijsbegeerte, doctorandus Geneeskunde en Psychologie, en sinds 1950 hoogleraar in de Grondslagen voor de sociale pedagogiek. Bas was overtuigd. Enkele maanden na zijn bezoek schreef hij zich in voor de combinatiestudie van de sociale psychologie en de sociale pedagogiek in sectie c van die Politiek-Sociale Faculteit.
Bedachtzaam, vanzelfsprekend én vooruitziend was het bezoek van de jonge Bas van Gent zeker. Voor en ook na zijn afscheid van de Universiteit van Amsterdam was professor Tonko Tjarko ten Have de architect van die ‘integrale wetenschap’ der andragogie. Aanhoudend zocht en legde hij, humanist en sociaal-democraat, in zijn brede andragologie de verbindingen tussen de naoorlogse Wederopbouw en de opkomende Verzorgingsstaat. Hij bleef zijn nieuwe student en latere collega Bas van Gent inspireren. Ten Have overleed in 1975, hij had in 1971 na een teruggetrokken bestaan van enkele jaren afscheid genomen van zijn Instituut voor Wetenschap der Andragogie. Hij wilde en kon zich niet meer weren tegen de soms geladen atmosfeer in dat IWA. ‘Geladen’ vanwege de vooronderstelde tegenstellingen tussen professor Ten Have, zijn levendig discussiërende en twistende docenten én de (in de spelling van toen) kritiese studenten van de protestgeneratie, die vanaf de jaren 70 niet en/of nadrukkelijk wél uit waren op maatschappijverandering, mede langs de wegen van enige gevarieerde enthousiaste en praktische versies van hun vak. Pas na de kalme jaren 60 gebeurde dat. In 1970 werd die discipline, mede dankzij aanhoudende inspanningen van haar naamgever Ten Have, opgenomen in het Academisch Statuut, in gevolge een Koninklijk Besluit dat examens en promoties erkent.

Deze kleine voorgeschiedenis ontleen ik aan het hoofdstuk ‘T.T. ten Have. Architect van de andragologie’, de bijdrage van Bas van Gent aan het boek In de zevende. De eerste lichting hoogleraren aan de politiek-sociale faculteit in Amsterdam, onder redactie van Joop Goudsblom e.a. (Amsterdam: Het Spinhuis, 1998, p. 66-80). ‘Architect’ is de rake typering door Bas van het werk van Ten Have. In de jaren 60 was die de ontwerper van de wetenschap der andragogie – met een voorgeschiedenis van ruim een eeuw in Duitsland (Alexander Kapp verdedigde vanaf 1833 ‘de educatie van volwassenen’). Ontwerpers roepen geen strenge voorschriften af, ze weten te pendelen tussen waarnemingen, dekkende verklaringen en toetsbare voorspellingen. Ze staan ervoor, hun leerlingen worden ermee aan het werk gezet, en die kunnen erop variëren en hun eigen wegen en zijwegen inslaan.
Van 1955 tot 1963 studeerde Bas die twee hoofdvakken en enkele relevante bijvakken, waarbij hij in zijn kennisverwerving, zijn praktijkonderzoek en zijn onderwijs steeds geïnspireerd werd door die actuele, nuchtere tak van de filosofie, het ‘kritisch rationalisme’. De naamgever daarvan, de Oostenrijks-Britse filosoof Karl Raimund Popper (1902-1994), was een van Bas’ inspiratoren. Nieuwsgierigheid, gevoed door een zekere argwaan ten aanzien van Zeker- en Stelligheden. Popper: ‘Formuleer uitspraken zodanig dat ze tegengesproken kunnen worden.’ Falsifieerbaarheid van uitspraken en/in een ‘open samenleving’: dat werden ook Bas’ uitgangspunten.

Een wetenschappelijke mentaliteit die zijn studiejaren tekende en die hij gedreven en enthousiast wist in te zetten binnen en buiten de UvA, als docent en studieleider bijvoorbeeld gedurende drie jaar bij het toenmalige Nutsseminarium voor Pedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam, met opleidingen voor de Middelbaar Onderwijsakten A en B, en met die voor Bas ideale combinatie van onderwijsprofessionals en ruim-volwassen studenten, met wie hij zijn passie voor het vak én zijn nuchterheid/argwaan leerzaam wist te delen.

Daarmee was Bas van Gent een didacticus, een gesprekspartner, een leraar. Voor de hand liggend was de koppeling die hij verdedigde tussen de Algemene Theoretische Andragologie en de differentiaties Volwasseneneducatie en Voorlichting – aan andere takken als Hulpverlening, Samenlevingsopbouw en Organisatiekunde ging hij zeker niet voorbij. Van 1960, reeds drie jaar voor zijn afstuderen, tot 1977 was hij verbonden aan het aanvankelijk zogeheten Sociaal-Pedagogisch Instituut/Instituut voor Wetenschap der Andragogie (SPI/IWA), eerst als leider van practica op het gebied van sociaal-wetenschappelijk onderzoek, later werd hij medewerker en hoofdmedewerker theoretische andragologie en voorlichtingskunde – tevens het onderwerp van zijn proefschrift dat hij in 1973 verdedigde. In 1972 startte hij samen met collega’s van andere universiteiten het TvA, het Tijdschrift voor Agologie (de verre opvolger daarvan is het huidige Journal of Social Intervention).
Het waren uitdagende, maar geen eenvoudige jaren die Bas (en menigeen van zijn collega’s) doorstond aan dat inmiddels naar de Prinsengracht verhuisde IWA. ‘Methodenstrijd en de aan het eind van de jaren zestig steeds luider wordende eisen tot democratisering en politisering van het universitair bestel’, zo diagnosticeert Bas in zijn Basisboek andragologie. Een inleiding tot de studie van het sociaal en educatief werk met volwassenen (Meppel/Amsterdam, Boom, 1982, 1991). Bas bleef altijd collegiale betrekkingen aanhouden, ook met medewerkers wier inzichten hij niet deelde, en voor vele studenten was en bleef hij eveneens nieuwsgierig en tolerant. Relativerend sluit hij hoofdstuk 3 (p. 64) van het Basisboek af: ‘Ook vele andere (sociale) wetenschappen hebben de afgelopen periode een crisis gekend die men weer te boven is gekomen. Met kennelijk vooruitziende blik gaf Ten Have in 1968 aan zijn Klein bestek van de agologie het motto mee: “il ne faut pas espérer pour entreprendre, ni réussir pour persévérer”’.

De belangstelling voor het nieuwe vak andragologie steeg inderdaad vanaf het begin van die jaren 70. Een toeloop van studenten; vele studenten en oud-studenten van sociale academies stapten over naar het IWA. Nieuwe medewerkers deden stevig hun best. Ten Have kreeg in 1971 een inspirerende opvolger in de maatschappelijk betrokken theoloog Arend Johan Nijk, zie zijn theologisch-sociologisch proefschrift: Secularisatie: over het gebruik van een woord (1968). De nieuwe hoogleraar was altijd reflexief en vooral zelfreflexief – hetgeen niet altijd tot zinnige en prikkelende gedachtewisselingen leidde in die zalen-vullende AV’s, Algemene Vergaderingen.
Wat een voor die jonge wetenschap spannende, complementaire (en prachtige) intreerede sprak Nijk in 1972 uit: Beheersing en emancipatie: kanttekeningen bij het ontwerp van een wetenschap. Hij was helaas slechts vier jaar gewoon hoogleraar, en om enige weldenkende rust-op-afstand te verkrijgen vervolgens vijf jaar buitengewoon hoogleraar. Het waren zware jaren voor hem, ook naar zijn gezondheid, Arjo Nijk overleed in 1982. In hetzelfde jaar werd ‘andragologie’ als wetenschap geschrapt uit het eerdergenoemde Academisch Statuut – dat was nog niet eerder vertoond: reeds na 12 jaar.
Uitdagende, indringende, drukke en niet zelden onrustige jaren beleefde dat instituut. Invloeden van buiten en binnen het instituut. Bas van Gent hield het in 1977 voor gezien in de hoofdstad: aan de Universiteit Leiden werd hij benoemd tot hoogleraar ‘Andragogiek, in het bijzonder met betrekking tot de sociale en culturele vorming van volwassenen, inclusief de voorlichtingskunde’. Gasthoogleraar was Bas verder in 1988 met vergelijkbare leeropdrachten in Toronto, in 1992 in Pretoria, en in 1993 aan de Vrije Universiteit Brussel. In 1998 ging hij met emeritaat. Er verscheen toen een nuchter én dankbaar getint liber amicorum, Andragologie in transformatie (J. Katus e.a., Amsterdam: Boom).

Wie Bas van Gent herdenkt wijst uiteraard op zijn wetenschappelijke erfenis. Aan enige nieuwe denk-trends heeft Bas zeker bijgedragen. Bescheiden, zeker niet opdringerig, en als altijd op verstandige afstand. Multi- en interdisciplinair. Reeds als student vanaf 1955, later in zijn onderwijs en onderzoek, in zijn begeleiding van promovendi, met binnen- en buitenlandse publicaties, zoals sinds 1982 in enkele edities van zijn Basisboek – gevarieerde edities waarmee lezers hun eigen voorkeuren kunnen ontwikkelen, aldus de auteur zelf.
Nieuwsgierig, kritisch-rationeel met een Popperiaanse argwaan. Dat was Bas. Een voorloper, laat staan een voorganger was Bas zeker niet van het wereldwijde Social Quality Network (sinds 1997) en de daar ontwikkelde onderzoeks- en onderwijsinitiatieven rond honderd vaak schurende samenhangen tussen personen, organisaties, gemeenschappen, in micro- en macroverhoudingen én bij ingewikkelde innovaties. Hij vond het prachtig. Multi- én interdisciplinair. Mega-andragologie. Wanneer Bas en ik daar weer eens over spraken nam hij er met belangstelling kennis van. Met zijn voorzichtige nieuwsgierigheid, als altijd, sinds hij in 1955 zijn studie begon.
Bas en ik spraken regelmatig over al die verrassende, verrijkende en grenzen-doorbrekende en deplorabele initiatieven van de afgelopen 70 jaar. Opgewekt en kritisch, van Wederopbouw tot Verzorgingsstaat en van Neoliberalisme tot Populisme, en wat daarmee te doen valt. Wij leerden elkaar kennen in 1969, toen ik mijn studie Andragologie begon. Ik studeerde af in 1975, en ik werd wetenschappelijk medewerker bij dat IWA. Ik volgde Bas op aan het voormalige Nuts, en als redacteur van het TvA. In 1988 was Bas lid van mijn promotiecommissie.
Ons weten- en vriendschappelijk contact hebben we vele jaren beleefd. Muzikale genoegens eveneens, in het Concertgebouw. Wandelen deden we ook in Amsterdam-Zuid, ergens smakelijk lunchen, een borrel bij Wildschut Terras. Onze nieuwe en oude ervaringen uitwisselen. Die ontmoetten elkaar. Een thuishulp van Bas belde me eind juli, vlak voor onze volgende ontmoeting. De volgende dag zou zijn overlijdensbericht verschijnen in NRC, zei ze. Bas wilde vermijden dat ik daar onvoorbereid kennis van zou nemen. Bedachtzaam was hij weer, en als immer bescheiden en leerzaam.
UvA
AANBOD KOMEND VOORJAAR
UvA
De autonomie-illusie en de waarde van afhankelijkheid
Vijf filosofische colleges van Nico Koning en Erik Heijdelberg

Hoe kunnen we onze vrijheid vergroten en hoe kunnen veranderkundigen daaraan bijdragen? Daarvoor moeten we inzicht hebben in de factoren die onze mogelijkheden inperken en de factoren die ons juist meer mogelijkheden geven.
Het is een wijdverbreid misverstand dat onze vrijheid wordt bepaald door de mate van onze autonomie. Wij zijn vrij als we allerlei mogelijkheden hebben om te doen wat we willen doen. Dat is iets heel anders dan autonomie, onafhankelijkheid, zelfbepaling of zelfregie. Juist door het afstemmen van talrijke zaken met anderen op allerlei niveaus breiden we onze mogelijkheden en handelingsruimte enorm uit.
Wat zijn de voorwaarden voor verbinding en samenwerking met de ander? En kun je dat bevorderen of trainen? En wat is nodig om vrijheid te handhaven? Welke afspraken en mechanismen? Deze vragen komen aan bod tijdens vier colleges met praktische oefeningen en een afsluitende avond met presentaties van deelnemers.
We laten ons in deze serie inspireren door veel uiteenlopende denkers die op heel verschillende manieren de autonomie-illusie wisten te overstijgen, o.a. Kropotkin, Girard, Fromm, Nussbaum en Sen.

Data colleges: maandag 26 februari, 11 en 25 maart, 8 april, 6 mei 2024.
Tijden alle colleges: 18.00 - 21.00 uur.
Locatie: UvA, Nieuwe Achtergracht 166, 1018 WV Amsterdam
Prijs voor de gehele reeks:  € 225
Leden van de Amsterdamse Universiteits Vereniging en de Kring Andragologie € 200
Studenten studieverenigingen speciale prijs (enkele plaatsen).

Bent u geïnteresseerd in deze collegereeks?  Houd deze data dan vrij in uw agenda. Meer informatie vindt u in de flyer.
UvA
GRONDBEGINSELEN VAN VERANDEREN: EEN INTRODUCTIE
UvA
Vooraankondiging

5 colleges door Gerard Donkers n.a.v. gelijknamig boek

Data colleges: donderdagavond 29 febr, 21 mrt, 11 apr, 30 mei, 13 juni
Tijden alle colleges: 19:00-21:00 uur

Het boek ‘Grondbeginselen van veranderen’ (Gerard Donkers, SWP, 2023) legt een fundament in de ontwikkeling van de theorieontwikkeling van de sociale veranderkunde. Een discipline die voortbouwt op het andragologisch gedachtengoed dat na de oorlog is opgebouwd. Het bevat een samenhangend onderzoeksverslag van een veertiental wetenschappelijke publicaties en praktijkstudies. De auteur neemt u mee in de negental grondthema’s van de sociale veranderkunde die de groep van zeven onderzoekers heeft geïdentificeerd. 

Achtereenvolgens komen aan de orde:
  • ­Donderdagavond 29 februari 2024: De taal van veranderen en het sociale aspect daarin (deel I van het boek)
  • ­Donderdagavond 21 maart 2024: Filosofische uitgangspunten en axioma’s van sociale veranderkunde (deel II van het boek)
  • ­Donderdagavond 11 april 2024: Methodologische aspecten van sociale veranderkunde (deel III van het boek)
  • ­Donderdagavond 30 mei 2024: Systemisch denken als grondslag van veranderen (deel IV van het boek)
  • ­Donderdagavond 13 juni 2024: Nabeschouwing (zie ook deel V van het boek)

Locatie REC Amsterdam
Voor deze avonden kunt u zich vanaf medio januari ook afzonderlijk inschrijven. De deelnameprijs per college is € 45,- voor Kring- en AUV-leden; voor de hele reeks is de deelnameprijs € 200, -. De reguliere prijs is € 50,- per college; voor de hele reeks is de reguliere prijs € 220,-.
UvA
Maatschappelijke Complexiteit: politiek beleid voor veranderingsperspectief
UvA
Interdisciplinaire Masterclass Methodologie
Tien masterclasses januari 2024- juni 2024
Docenten: prof. dr. Dorien DeTombe, dr. Cor van Dijkum

Klimaatverandering, maatschappelijke transities in de landbouw, de gezondheidzorg, de overheid en de energiesector, covid-19, terrorisme, vluchtelingen, jeugdzorg.  U leest hier dagelijks over in de kranten. Deze soms samenhangende complexe maatschappelijke problemen gaan ons allen ter harte. Maar hoe maak je politiek beleid over deze domein- en grensoverschrijdende problemen? Hoe verander je hier iets aan? Deze problemen kunnen efficiënter, transparanter en beter worden opgelost met behulp van de wetenschappelijke kennis van het vakgebied Methodologie van Complexe Maatschappelijke Problemen.
De cursus is bedoeld voor: Maatschappij- en gedragswetenschappers, in het bijzonder sociale wetenschappers als andragologen, politicologen, sociologen; economen en bedrijfskundigen. Maar ook voor technische wetenschappers die worden geconfronteerd met de onvermijdbare sociale aspecten van hun complex probleem.
Professionals in de praktijk, beleidsmakers, managers op het gebied van gezondheidszorg, maatschappelijke hulpverlening, landbouw, energie-transitie, onderwijs en veiligheid.
De masterclass richt zich op zowel uitvoerende professionals als managers en beleidsmakers.

Data alle colleges:  Woensdagavonden 7 en 21 februari, 6 en 20 maart, 3, 17 april, 1, 15 en 29 mei en 12 juni 2024. 
Tijden:  18.00 - 21.00 uur.

Kosten € 1950,- voor leden AUV. Inclusief documentatie, software, individuele supervisie en thee en koffie. Meer informatie is hier te vinden.
UvA
AGENDA
UvA
Nieuwjaarsreceptie: donderdag 1 februari 2024 van 17.00-19.00 uur,
Doelenzaal Universiteitsbibliotheek, Singel 425 Amsterdam
Wilt u aanwezig zijn op de nieuwjaarsreceptie? Dan vinden we het fijn wanneer u zich aanmeldt via ons secretariaat: andragologie@uva.nl

Ledenvergadering:
zaterdag 23 maart 13.30-14.40, met om 15.00 lezing van Dr Nicky Pouw en borrel na,
Locatie: nader te bepalen

Het succesvolle aanbod van kennislunches wordt in het voorjaar van 2024 voortgezet. Zet de volgende data alvast in uw agenda:
woensdagen 6 maart, 17 april en 26 juni, steeds van 12.30-13.30. 
In de komende nieuwsbrieven volgt meer informatie over de onderwerpen en sprekers.
UvA
UvA
Wij versturen deze Nieuwsbrief een aantal keer per jaar aan leden, oud-deelnemers, oud-studenten en belangstellenden van de Kring Andragologie.
UvA
Twitter Facebook LinkedIn
UvA
UvA
Afmelden nieuwsbrief
UvA