‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
UvA
Bekijk deze mail online
UvA
UvA
Universiteit van Amsterdam
UvA
UvA
Nieuwsbrief 24 maart
Toekomstige herinneringen. Een gesprek tussen de dichters Wang Jiaxin en Ingmar Heytze 
Uva
Wang Jiaxin en Ingmar Heytze zijn beiden bekende dichters, de één in China, de ander in Nederland. Via tolk Maghiel van Crevel gaan ze met elkaar in gesprek over wat hen drijft als dichter. Ook lezen ze voor uit hun eigen én elkaars werk. Speciaal voor deze middag heeft Wang Jiaxin een paar gedichten van Ingmar Heytze in het Chinees vertaald. Met een voordracht van vertaler Silvia Marijnissen. Moderatie: Nisrine Mbarki.
Donderdag 24 maart, 17.00 uur  →
Uva
Uva
Niemand is vrij. Gustaaf Peek in gesprek over zijn roman A.D.
Niemand is vrij. Gustaaf Peek in gesprek over zijn roman A.D.
UvA
We duiken in Peeks nieuwste boek – waarom schreef hij over deze soms ronduit gruwelijke geschiedenis? Valt een roman als A.D. onder postkoloniale literatuur te scharen? En hoe belangrijk is stijl voor de ‘beoordeling’ van koloniale en postkoloniale literatuur? Onder leiding van moderator Lisanne Snelders gaat de auteur in gesprek met Alfred Birney en Dik van der Meulen.
UvA
Dinsdag 29 maart, 17.00 uur  →
UvA
Het kwaad van Lentz, de man achter het persoonsbewijs
Uva
Jacques ‘Sjaak’ Lentz was voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog de centrale figuur van de bevolkingsregistratie. Hij bedacht een systeem om joodse mensen makkelijk op te sporen en was de drijvende kracht achter de J op het persoonsbewijs. Auteur Jurriën Rood gaat naar aanleiding van het verschijnen van zijn filosofische biografie Lentz, de man achter het persoonsbewijs (Uitgeverij Noordboek) met Hans Achterhuis, Chris van der Heijden en Karin Spaink in gesprek over het potentiële kwaad dat schuilt in persoonsregistraties.
Woensdag 30 maart, 17.00 uur  →
Uva
Uva
Plessner en de kracht van de liberale democratie. Kees Schuyt over Helmut Plessner
Plessner en de kracht van de liberale democratie. Kees Schuyt over Helmut Plessner
UvA
Helmut Plessner was een academicus met een groot bereik en zijn gedachtegoed verspreidde zich eveneens buiten de academie, zo ook onder D66’er Jan Glastra van Loon en PvdA’er Lolle Nauta. Hoe is Plessner van invloed geweest op hun praktische bijdragen aan de democratie in Nederland? In deze lezing onderzoekt Kees Schuyt het gedachtegoed van Helmut Plessner en hoe zich dat verhoudt tot het functioneren van de liberale democratie.
UvA
Woensdag 30 maart, 19.00 uur  →
UvA
Het begin van alles. Welkom bij de nieuwe geschiedenis van de mensheid
Uva
Het begin van alles van antropoloog David Graeber en archeoloog David Wengrow is een radicale herziening van de geschiedenis van de mensheid. Op 30 maart neemt Wengrow je in de Aula van de Lutherse Kerk mee op een duizelingwekkende en meeslepende rit die 30.000 jaar en de hele planeet omspant.
Woensdag 30 maart, 20.00 uur. Koop je kaartje nu hier  →
Uva
Uva
Women’s Voices from the Mediterranean  
Women’s Voices from the Mediterranean  
UvA
What insights can women’s experiences, their use of language and ways of communication add to our understanding of the early modern Mediterranean? Together with NIAS fellow Eric Dursteler, historian Maartje van Gelder and writers Nisrine Mbarki and Lamia Makkadam we explore women’s active participation in this multilingual region. What can insights from the early modern age tell us about today?  
UvA
Tuesday, April 5 at 17.00  →
UvA
Footnotes to the Work of Joseph Beuys  
Uva
Art and society are closely connected – what political, social and cultural implications are present in Joseph Beuys’ body of work? Did Beuys deliberately use his visual language to make himself forget or even idealize his war past? We delve into these and other questions with Hans Peter Riegel, Arie Hartog, Joseph Sassoon Semah and Ton Nijhuis.
Thursday, April 7 at 17.00  →
Uva
Uva
Vier de eerste liefde!
Vier de eerste liefde!
UvA
Lang leve de eerste liefde! We trappen de Boekenweek af met een feestelijke literaire middag in de Aula van de Lutherse Kerk. Het eerste evenement van de Boekenweek, met niemand minder dan de schrijvers van het Boekenweekgeschenk en het Boekenweekessay: Ilja Leonard Pfeijffer en Marieke Lucas Rijneveld over het thema Eerste Liefde.
UvA
Zaterdag 9 april, 14.00 uur. Koop je kaartje nu hier  →
UvA
Noteer alvast: De Socratesbeker 2022 
Uva
Wie schreef het afgelopen jaar het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek? Tijdens de Maand van de Filosofie horen wij welk werk wordt bekroond met de Socratesbeker 2022. Tijdens deze feestelijke bijeenkomst worden de vijf genomineerden geïnterviewd door filosoof Marjan Slob.
Zaterdag 23 april, 16.00 uur  →
Uva
Uva
Een verademing: Maria Stahlies Muilperen gaat over wat nu belangrijk is
Een verademing: Maria Stahlies Muilperen gaat over wat nu belangrijk is
UvA
Het is bijna een gotspe dezer dagen, het lezen van een roman; dat je in tijden van oorlog en klimaatapocalyps, doordrongen van het besef van verantwoordelijkheid en onvermogen, durft te vertoeven in een warme, veilige wereld waarin de problemen behapbaar blijven. Nou ja, lijken te blijven. En toch is dit een van de verstandigste dingen om juist nu te doen: een psychologische roman lezen als Muilperen van Maria Stahlie.
UvA
Lees Fleur Speets recensie  →
UvA
Vertalersgeluk: Liesbeth van Nes over 'Erfgoed' van Miguel Bonnefoy
Uva
Iedere week lichten we hier een genomineerde titel van de Europese Literatuurprijs 2022 toe.
Verklaren of niet verklaren – dat is de vraag. Leg je als vertaler voor de Nederlandse lezer méér uit dan de schrijver heeft gedaan? Of laat je de verwijzingen even impliciet en magisch-realistisch in dit geval als in de oorspronkelijke roman? Liesbeth van Nes, dit jaar maar liefst voor de negende (!) keer genomineerd voor de ELP, neemt u mee in haar overwegingen.
Lees het hier  →
Uva
Uva
UvA
Colofon
De partners van SPUI25 zijn de Universiteit van Amsterdam (Bureau Communicatie, Faculteit Economie en Bedrijfskunde, Faculteit Geesteswetenschappen, Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen, Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica, Faculteit Rechtsgeleerdheid), Amsterdam Centre for European Studies, de Hogeschool van Amsterdam, The Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS-KNAW), Athenaeum Boekhandel, Amsterdamse Universiteits-Vereniging, uitgeverij De Bezige Bij en Boom Uitgevers. Mediapartner: Het Parool.
UvA
Twitter Facebook Instagram
UvA
UvA
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u bent aangemeld voor de SPUI25 e-mail updates. Om u af te melden voor deze nieuwsbrief klik hier.
UvA