‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Allard Pierson Museum
Persbericht - oktober 2019
Persbericht - oktober 2019
Alain Passard wint Johannes van Damprijs 2019

De Johannes van Damprijs 2019 gaat naar de Franse topchef Alain Passard, zo maakt het Allard Pierson vandaag bekend. De Johannes van Damprijs, ingesteld door de Universiteit van Amsterdam, is een oeuvreprijs voor een persoon met buitengewone verdiensten voor de verspreiding van de kennis van de gastronomie. Passard neemt de prijs op 15 november in ontvangst.
De invloedrijke chef Alain Passard (1956) legt zich in zijn Parijse restaurant L’Arpège vooral toe op groenten en fruit. In 1996 verdiende Passard zijn derde Michelin-ster en ontving hij de maximale score in de GaultMillau-gids. Twee jaar later sloeg hij een nieuwe weg in: hij schrapte vlees- en visrecepten van de menukaart en gaf in zijn keuken een overheersende plaats aan groentegerechten. Door zijn creatieve en innovatieve aanpak wist hij zijn sterren en hoge beoordelingen altijd te behouden. Als een van de eerste chefs ging Passard ook zelf groente en fruit voor het restaurant kweken.

De jury van de Johannes van Damprijs prijst Passards initiatieven in het creëren van een culinaire traditie waarin vlees nauwelijks een rol speelt. Inmiddels volgen chefs wereldwijd de inzichten van Passard. Voorzitter van de jury Louise Fresco: “Met zijn keuze voor een menu op basis van de seizoenen en de nadruk op het gebruik van verse groente en fruit heeft Alain Passard een krachtig signaal gegeven voor verandering in Frankrijk en daarbuiten”. Uitgeverij Terra viert de toekenning van de Johannes van Damprijs met een nieuwe editie van Recepten van Alain Passard, geïllustreerd door de auteur zelf.

Johannes van Damprijs

De Johannes van Damprijs ging eerder naar de Egyptisch-Britse kookboekenauteur Claudia Roden, de Amerikaanse auteur over voedselchemie Harold McGee, de Italiaanse oprichter van de slow food-beweging Carlo Petrini, de Nederlandse chef John Halvemaan, de Israëlisch-Britse chef Yotam Ottolenghi en de Amerikaanse chef en activiste Alice Waters.

De jury van de Johannes van Dam Prijs 2019 bestaat uit juryvoorzitter Louise O. Fresco (voorzitter Raad van Bestuur van Wageningen UR), Wil Demandt (chef-kok), Jonah Freud (journalist en eigenaar Kookboekhandel), Joke Mammen (conservator Allard Pierson), Eppo van Nispen tot Sevenaer (directeur Instituut voor Beeld en Geluid) en Garrelt Verhoeven (directeur Deventer Verhaal).

Het Amsterdam Symposium on the History of Food is een samenwerking tussen het Allard Pierson, de Universiteit van Amsterdam, de Amsterdam School of Historical Studies en de onderzoekseenheid Social & Cultural Food Studies (FOST) van de Vrije Universiteit Brussel. Het Amsterdam Symposium on the History of Food wordt mede mogelijk gemaakt door Hotel de L’Europe, Bibliotheken Eemland, Stichting Gastronomische Bibliotheek, Amsterdam School for Historical Studies / Universiteit van Amsterdam, Het Huizinga Instituut, Amsterdams Universiteitsfonds, Carrera Culinair, Nijgh Cuisine, Terra en Fontaine Uitgevers.
Wilt u de uitreiking van de Johannes van Damprijs bijwonen? U kunt zich aanmelden bij Pètra Huijgen, p.a.huijgen@uva.nl. De uitreiking is op 15 november om 16.45 uur in de Aula van de Universiteit van Amsterdam, Singel 411.

Recepten van Alain Passard verschijnt bij Uitgeverij Terra en kost 24,99 euro. Voor vragen over het boek kunt u contact opnemen met Willemijn Roselaar: Willemijn.Roselaar@terralannoo.nl of 020-2364276.

Het Foodie Festival is zaterdag 16 september van 13.00 tot 17.30 in het Allard Pierson, Oude Turfmarkt 127-129. Kaarten kosten 19,50 euro.
Openingstijden
Museum open dinsdag t/m vrijdag 10.00 – 17.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur Onderzoekzaal open maandag t/m vrijdag 09.30 – 17.00 uur
  Plan je bezoek  
 
 
+ 31 (0)20 525 7300
allardpierson.nl
Facebook   Instagram   Twitter
Oude Turfmarkt 127-129
1012 GC Amsterdam
Postbus 94436
1090 GK Amsterdam


Bekijk de webversie