‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Allard Pierson Museum
Uitnodiging 8 november
We nodigen u van harte uit voor de Jacob Israël de Haan-lezing door Tine Nederveen en Frans-Willem Korsten op 8 november 2022. De lezing begint om 15.30 uur en duurt tot 17.00 uur. Inloop is vanaf 15.00 uur. 

Taalbenadering en taalhouding in werk van Jacob Israël de Haan; zuiverheid, gekunsteldheid, dubbelzinnigheid, expressiviteit

Sommige kunstenaars werken consistent aan een samenhangend oeuvre, anderen vinden zichzelf steeds opnieuw uit. Jacob Israël de Haan hoort distinctief tot de laatste categorie.
Waar de periode tussen 1850 en 1950 'de eeuw van de taal' kan worden genoemd, verkent De Haan in zijn werk uitbundig meerdere taalbenaderingen en taalhoudingen en neemt hij deel aan debatten over een 'zuivere taal'. Deze lezing zet De Haans rechtskundige proefschrift in als een fundamentele verkenning van taal, en confronteert die met andere taalbehandelingen van De Haan in zijn romans, in zijn aanklacht In Russische gevangenissen en enkele van zijn reisverhalen.
 
Tine Nederveen studeerde Literatuurwetenschap in Leiden en werkte naast haar baan als directiesecretaresse van belangrijke organisaties aan een proefschrift over De Haans werk.

Frans-Willem Korsten is bijzonder hoogleraar 'Literatuur en maatschappij' aan de Erasmus School of Philosophy en werkzaam bij het Leiden University Centre for the Arts in Society (LUCAS). Hij publiceerde regelmatig over Nederlandse literatuur en werkt recentelijk aan studies over literatuur en recht.
  Aanmelden  
Openingstijden
Museum open dinsdag t/m zondag van 10.00 – 17.00 uur. Onderzoekzaal: maandag tot en met vrijdag van 09.30 – 17.00 uur.
  Plan je bezoek  
 
 
+ 31 (0)20 525 7300
allardpierson.nl
Facebook   Instagram   Twitter
Oude Turfmarkt 127-129
1012 GC Amsterdam
Postbus 94436
1090 GK Amsterdam
U ontvangt deze mail als relatie van de Jacob Israël de Haan Stichting
Afmelden

Bekijk de webversie