Het kwaad van Lentz, de man achter het persoonsbewijs

Jacques ‘Sjaak’ Lentz was voor en tijdens de oorlog de centrale figuur van de bevolkingsregistratie. Hij bedacht een systeem om joodse mensen makkelijk op te sporen en was de drijvende kracht achter de J op het persoonsbewijs. Auteur Jurriën Rood gaat naar aanleiding van het verschijnen van zijn filosofische biografie Lentz, de man achter het persoonsbewijs (Uitgeverij Noordboek) met Hans Achterhuis, Chris van der Heijden en Karin Spaink in gesprek over het potentiële kwaad dat schuilt in persoonsregistraties.

Het is voor het eerst dat over deze helaas zeer invloedrijke ambtenaar een studie verschijnt. Lentz blijkt zich fanatiek te hebben ingezet voor verschillende vervolgingen tijdens de bezetting, niet alleen die van de Joden. Intussen verrijkte hij zich in een samenwerking met het bedrijfsleven. Na de oorlog werd Lentz veroordeeld wegens collaboratie. Hij verdedigde zich met de bewering dat hij maar een radertje in de grote machinerie was. Hij had slechts bevelen uitgevoerd. Precies het verweer dat we kennen van Eichmann, en je zou Lentz dan ook een ‘Nederlandse Eichmann’ kunnen noemen.

Hannah Arendt noemde Eichmanns kwaad banaal, onnadenkend. Jurriën Rood meent echter dat het kwaad van Lentz niet banaal te noemen is. Hij stelt dat we hier toch echt met een bewust en doordacht kwaad te maken hebben. Deze middag buigen we ons over de vraag: hoe bewust was dit kwaad? Rommelen mensen maar wat aan in de oorlog, of zit er -zeker ook bij oorlogsmisdadigers- wel degelijk bewustzijn achter?

Over de sprekers

Jurriën Rood is filosoof en filmmaker. Met zijn praktisch-filosofische debuut Wat is er mis met gezag? werd hij genomineerd voor de Socratesprijs; zijn tweede boek De kwestie Pegida bereikte de longlist. Ook schreef hij Filosofie van de jamsessie.

Karin Spaink is columnist, essayist, publicist, schrijfster en feministe. Ze schrijft o.a. voor het Parool, Medisch Contact en is hoofdredacteur van The Next Ten Years, een serie over de maatschappelijke gevolgen van internet. Voor de Gemeente Amsterdam deed ze onderzoek naar het misbruik van persoonsgegevens door Commissie Goede Zeden.

Hans Achterhuis is emeritus hoogleraar Wijsbegeerte aan de Universiteit Twente. In 2011 was hij de eerste Denker des Vaderlands. Hij publiceerde tal van spraakmakende boeken, waaronder zijn boek Geweld. Hij werkt nu aan een boek over Hannah Arendt.

Chris van der Heijden publiceerde zo’n vijftien boeken, met name over de Tweede Wereldoorlog en Spanje. In 2011 promoveerde hij aan de Universiteit van Amsterdam op Dat nooit meer: De nasleep van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. In hetzelfde jaar werd hij door De Gids, vanwege eigenzinnige historische boeken als Zwarte renaissance (1998) en Grijs verleden (2001), uitgeroepen tot de belangrijkste historicus van Nederland.

Gerelateerde programma’s
02 04 24
Een adres: de geschiedenis van de joodse onderduik

Meer dan 25.000 joden waren tijdens de oorlog op zoek naar een adres – een schuilplaats voor degenen die, ondanks alle dwang, de oproepen voor deportatie durfden te negeren. Een keuze die levens kon redden. In Een adres brengt Michal Citroen hun geschiedenis tot leven. Vanavond presenteren we deze verhalen van onderduikers, helpers en duikgevers, die Citroen aan de hand van dagboeken, getuigenissen, gesprekken en historische werken heeft opgetekend.

Datum
Dinsdag 2 apr 2024 20:30 uur
Locatie
Aula
17 01 24
Nederland en de herinnering aan de Jodenvervolging

Ter gelegenheid van de verschijning van het boek Nederland en de herinnering aan de Jodenvervolging 1945-2024 van historicus Frank van Vree, werpen verscheidene deskundigen tijdens dit minisymposium licht op de Nederlandse omgang met de meest pijnlijke en ingrijpende episode uit de moderne Europese geschiedenis: de vervolg en vernietiging van haar joodse burgers.

Datum
Woensdag 17 jan 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
15 05 24
De vrouwen die de Nederlanden vormden
AFGELAST: Moeders des Vaderlands

De geschiedenis van de Nederlanden is niet alleen gevormd door mannen, maar ook door een aantal krachtige en invloedrijke vrouwen. Tot nu toe hebben zij weinig erkenning gekregen voor hun cruciale bijdrage aan de vorming van Nederland en België. Dit verzuim wordt rechtgezet in de nieuwe uitgave Moeders des Vaderlands, die tijdens deze boekpresentatie wordt gelanceerd.

Datum
Woensdag 15 mei 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25