Welkom bij de nieuwe geschiedenis van de mensheid

Het begin van alles

Het begin van alles van antropoloog David Graeber (1961-2020) en archeoloog David Wengrow is een radicale herziening van de geschiedenis van de mensheid. Op 30 maart neemt Wengrow je mee op een duizelingwekkende en meeslepende rit die 30.000 jaar en de hele planeet omspant.

LET OP! De voertaal van dit programma is Engels.

Prehistorische megasteden, onontdekte matriarchaten, landbouwweigeraars en andere verrassende samenlevingen komen tot leven en laten je huidige beeld van de geschiedenis onherroepelijk kantelen. De Nederlandse vertaling van de internationale bestseller The Dawn of Everything laat zien dat ongelijkheid en discriminatie niet ingebakken hoeven te zitten in een complexe samenleving. Als we dit idee loslaten, kunnen we ook met meer inventiviteit en daadkracht onze huidige samenleving inrichten. Speciaal voor de Nederlandse lancering komt David Wengrow naar Nederland. Hij wordt op 30 maart in de Aula van de Lutherse Kerk in Amsterdam geïnterviewd.

Let op: toegang kost €10, of €40 in combinatie met een persoonlijk gesigneerd exemplaar van Het begin van alles. Tickets zijn te verkrijgen via www.hetbeginvanalles.nl

Over de sprekers

David Wengrow is hoogleraar vergelijkende archeologie aan het Institute of Archaeology van University College London en is gasthoogleraar aan New York University. Hij is de auteur van drie boeken, waaronder What makes civilization? en doet archeologisch veldwerk in verschillende delen van Afrika en het Midden-Oosten. Samen met David Graeber werkte hij 20 jaar aan Het begin van alles, dat al voor verschijnen wereldwijd op #2 op Amazon stond. Direct na verschijnen werd het een #1 New York Times bestseller én als klap op de vuurpijl kwam ook de Duitse vertaling onlangs op #1 binnen bij onze Oosterburen.

Rosanne Hertzberger is een Nederlandse schrijver en wetenschapper in de microbiologie. Ze schrijft een wekelijkse column in NRC Handelsblad en haar podcast Hertzbergers inbox verschijnt eens per twee weken.

Karin Amatmoekrim emigreerde op jonge leeftijd uit Suriname naar Nederland en rondde hier het gymnasium af. Haar studies psychologie en moderne letterkunde rondde ze af met een scriptie over de etniciteit in de Surinaamse literatuur. Binnen haar werk spelen identiteit en het (on)vermogen van mensen om elkaar echt te kennen een belangrijke rol. Naast romans publiceert Amatmoekrim regelmatig korte verhalen en opiniestukken in o.m. De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad en is zij Correspondent verzwegen geschiedenis.

Sicco de Knecht (moderator)

Gerelateerde programma’s
15 12 23
Over ‘het genie’ en de uitvinding van de atoombom
Gezicht van het kwaad

De uitvinding van de atoombom is een van vele wetenschappelijke uitvindingen die in boeken en films worden geframed als product van één briljant brein. Zo ging deze zomer de film Oppenheimer maar liefst drie uur lang over natuurkundige Robert Oppenheimer en diens ogenschijnlijk solistische uitvinding van de atoombom, en verscheen dit najaar de roman De MANIAC over de wiskundige John von Neumann. Een avond met Margriet van der Heijden, Martijn van Calmthout, Daan Mulder en Emma Zuiderveen over het nieuwe boek van Benjamín Labatut en de representatie van wetenschap in kunst en cultuur.

Datum
Vrijdag 15 dec 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
18 03 24
Osamu Dazai: een leven vol schaamte

De Japanse schrijver Osamu Dazai schreef een van Japans bestverkochte boeken allertijden: Als mens mislukt. Deze semi-autobiografische roman verscheen in Japan in 1948, enkele maanden voordat Dazai een eind aan zijn leven maakte. Lisanne Snelders gaat over dit bijzondere boek in gesprek met Ellen Deckwitz en Dazai-vertaler Luk Van Haute.

Datum
Maandag 18 mrt 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
29 05 24
Toch kennen dromen ook gevoel voor tijd
De gevangenissonnetten van Albrecht Haushofer

De gevangenissonnetten in Toch kennen dromen ook gevoel voor tijd van de Duitse dichter Albrecht Haushofer roepen een aantal fundamentele vragen op, zoals over de waarheidsaanspraak van poëzie, over het dichterschap als zelfonderzoek en over schrijven als ontsnapping uit onmogelijke omstandigheden. Vanavond belichten we deze tweetalige bundel op dichterlijke, essayistische, biografisch-historische en muzikaal-theatrale wijze.

Datum
Woensdag 29 mei 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25