Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

FYSICA 2024

NTvN 90-05

Het meinummer is uit!

Dwergstelsels lijken belangrijke aanjagers van reï

Dwergstelsels lijken belangrijke aanjagers van reïonisatie heelal. Op de afbeelding is Pandora’s cluster te zien. Afbeelding: NASA, ESA, CSA, I. Labbe (Swinburne University of Technology), R. Bezanson (University of Pittsburgh), A. Pagan (STScI). CC BY 4.0 INT.

Vorige Volgende

Artikel

FYSICA 2024

Gepubliceerd: 1 March 2024 13:00

We blikken vooruit naar 12 april, wanneer in Eindhoven FYSICA 2024 losbarst. Bij deze jaarlijkse bijeenkomst van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging verzamelen zich zo’n vijfhonderd fysici om kennis en ideeën op te doen en uit te wisselen.

Inleiding op het programma
Het thema is dit jaar de natuurkunde van de menselijke schaal, van het fundament van de cel tot tastbare technologie. Margriet van der Heijden, hoogleraar wetenschapscommunicatie, tipt namens het FYSICA-team wat bijzondere programmaonderdelen.

Physicaprijs 2024
Florian Schreck wil Bose-Einsteincondensaten gebruiken om een coherente straal atomen – een atoomlaser – te bouwen. Zijn succes in het veld levert hem de Physicaprijs 2024 op.

Focussessies
Dat de natuurkunde werkt aan grote maatschappelijke vraagstukken, blijkt wel weer uit de focussessies dit jaar. Van klimaat tot energie en van medische technologieën tot het diversiteitsvraagstuk – er is voor elk wat wils.