Onderwijskansen

Onderwijskansen gaat over het verkleinen van achterstanden op de basisschool. Achterstanden die ontstaan door verschillen in de thuissituatie. Bijvoorbeeld door geldzorgen, een taalarme omgeving en/of ouders met een laag opleidingsniveau. Kinderen met deze achtergrond lopen het meeste risico op onderwijsachterstanden.

Je vindt hier kennis uit onderzoek met praktische handvatten om OAB-middelen zo effectief mogelijk in te zetten, op school en in de klas. Niet omdat deze kinderen zouden achterlopen op anderen, maar om ze zó te ondersteunen dat ze hun eigen potentieel kunnen waarmaken. Want soms presteren deze kinderen helemaal niet slecht, maar wel ónder. Daarom: kansen in plaats van achterstanden.

Wat zijn onderwijsachterstanden?

Onderwijskansen, gelijke kansen, onderwijsachterstanden: soms bedoelen we er hetzelfde mee, soms ook niet. Waardoor ontstaan onderwijsachterstanden, welke factoren spelen hierbij een rol en waar kunnen scholen aanknopingspunten vinden voor het verminderen van ongelijkheid? Lees meer over de achtergronden van ongelijke kansen.

Lees verder

Werkplaatsen onderwijsonderzoek

In vier werkplaatsen verspreid over Nederland werken basisscholen, hogescholen en universiteiten samen aan de verkleining van onderwijsachterstanden. Bestaande interventies worden doorontwikkeld, aangescherpt, (opnieuw) geïmplementeerd én onderzocht op hun effectiviteit. 

Lees verder

Wat doet het programma Onderwijskansen?

Wat is het meest effectief om op school te doen voor leerlingen met risico op achterstanden? Binnen het programma Onderwijskansen wordt daarvoor kennis uit onderzoek verzameld en vertaald naar praktische handvatten. Daarnaast wordt er nieuwe kennis ontwikkeld door nieuw onderzoek. 

Lees verder


Alle kennis per thema

Per thema zijn er verschillende manieren om de kennis tot je te nemen: lezen, kijken of luisteren. 

Lees het overzichtsartikel over wat we weten uit onderzoek. Op de themapagina's vind je praktische handvatten en voorbeelden uit de praktijk. Ook vind je er kansrijke aanpakken die je helpen aan de slag te gaan met een aanpak of interventie in jouw klas of school. Bekijk daarnaast een webinar of beluister de podcast met een onderzoeker en onderwijsprofessional. 

Collecties

Onderwijskansen is een initiatief van

logo's van de 3 Onderwijskansen-partners