Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Het aantal coronabesmettingen in Nederland stijgt weer en er zijn nieuwe coronamaatregelen nodig. In deze update lees je over mondkapjes, het thuiswerkadvies, evenementen en eventuele invoering van een coronapas.

Basisregels, zelftests en vaccinatie

Met de stijging van besmettingen wordt het volgen van basisregels en maatregelen des te belangrijker. Het kabinet gaf gisteren een doorkijk naar een beslismoment op 12 november waarna mogelijk zwaardere maatregelen volgen. Dat willen we helpen voorkomen. We vragen je daarom thuis te blijven als je klachten hebt en je te laten testen bij de GGD, je te laten vaccineren als dat kan, minimaal twee keer per week een zelftest te doen en 1,5 meter afstand te houden waar dat kan en anderen ook die ruimte te geven.   

Hier staan alle basisregels nog eens op een rij. 

Mondkapjes op de campus

Vanaf zaterdag 6 november is het weer verplicht een mondkapje te dragen als je door de gebouwen loopt. Als je eenmaal op je plek bent, mag het kapje weer af. Vergeet dus niet je mondkapje mee te nemen als je naar de campus komt. Mocht je hem toch vergeten zijn, dan zijn er kapjes verkrijgbaar op verschillende plekken op de campus. Hou je het mondkapje liever op als je zit? Dan mag dat uiteraard ook. 

Thuiswerkadvies

Ook het thuiswerkadvies is aangepast: werk minimaal de helft van de werkweek thuis, als dat mogelijk is. Dit geldt niet voor medewerkers die vanwege hun werkzaamheden op de campus moeten zijn, of medewerkers die hierover afspraken hebben gemaakt met hun leidinggevende.  

Twijfel je of je bepaalde werkzaamheden thuis kan doen of een bepaald aantal dagen thuis kan werken? Overleg dit dan met je leidinggevende. 

Geplande evenementen en bijeenkomsten

De nieuwe maatregelen hebben geen consequenties voor geplande bijeenkomsten, al zal de mondkapjesplicht ook daar gelden bij verplaatsingen. Wel is het belangrijk dat organisatoren de deelnemers zoveel mogelijk in staat stellen de basisregels te volgen. Plan bijvoorbeeld een grotere ruimte in, zodat iedereen voldoende afstand kan houden.  

Hoewel geplande bijeenkomsten dus gewoon kunnen doorgaan, vragen we iedereen om na te gaan of een bijeenkomst ook qua uitstraling past bij de adviezen en maatregelen die nu van kracht zijn. Wees daarom terughoudend bij het organiseren van fysieke bijeenkomsten waar grotere groepen bijeen zijn, zoals werkoverleg, zakelijke evenementen en andere bijeenkomsten die niet onderwijs- of onderzoek-gerelateerd zijn. 

Coronatoegangsbewijs voor USC, CREA en Allard Pierson

Het kabinet verplicht de QR-code vanaf 6 november 2021 bij musea en sportcentra. Dit betekent dat het Allard Pierson en het USC vanaf die datum de QR-codes van bezoekers zullen moeten controleren. Ook voor CREA blijft de QR-code nodig, omdat daar ook externe gasten terecht kunnen. Waar horeca alleen UvA-studenten en medewerkers bedient, is geen coronacheck nodig. 

Wat vindt de UvA van een eventuele coronapas in het onderwijs?

Het kabinet kondigde gisteren aan te werken aan een wetswijziging die het werkgevers mogelijk maakt om een coronatoegangsbewijs in bepaalde sectoren te vragen. In de afgelopen periode is ook gesproken over de invoering van de QR-check in het hoger onderwijs. Geert ten Dam, voorzitter van het College van Bestuur, zegt hierover: “We begrijpen heel goed dat er medewerkers en studenten zijn die vóór de invoering van een coronapas zijn en het goed, veilig en zelfs noodzakelijk vinden als er om een QR-code wordt gevraagd bij de ingang van alle UvA gebouwen. Toch zijn wij er, alles afwegende, geen voorstander van. Er zijn zowel principiële als praktische bezwaren, en invoering biedt op dit moment onvoldoende meerwaarde.” 

“Principieel geldt de toegankelijkheid van het onderwijs, onderwijs is een recht, we willen en mogen niemand uitsluiten. Praktisch gezien is de invoering van een coronacheck in het onderwijs vrijwel onuitvoerbaar – anders dan een museum of zwembad met één toegangsdeur heeft de UvA  tachtig gebouwen met een veelvoud aan ingangen, hoge piekbelasting waardoor snel rijen ontstaan en daarnaast de hele dag studenten en medewerkers die in- en uitlopen. De kosten om de QR-codes te controleren lopen snel op tot 75.000 euro per week. Verder leidt het mogelijk tot een vraag naar parallel digitaal onderwijs – en dat betekent voor docenten wéér dubbel werk, en dat is met de huidige werkdruk ondoenlijk.” 

“Deze grote nadelen moeten afgewogen worden tegen de meerwaarde van invoering, en die is op dit moment gering: de vaccinatiegraad onder studenten en medewerkers is rond de 90 procent, zie ook recent onderzoek aan de WUR en de VU, de bedrijfsvoering is ingericht op extra schoonmaak en controles op ventilatie en de basisregels worden binnen de UvA-gebouwen goed nageleefd. We hebben de afgelopen periode nog geen uitbraken gezien die ontstaan zijn op de universiteit.”

Andere informatie