Een verboden laserwapen dat verblindt.
Volledig scherm
PREMIUM
Een verboden laserwapen dat verblindt. © USAF

Nieuwe wapens schieten gaten in oorlogsrecht: regels op slagveld niet duidelijk genoeg

Wat mag wel en wat mag niet in een oorlog? Die vraag rijst door nieuwe technologie, zoals autonome wapens. ,,Gebrek aan regels geeft strijdmachten te veel speel-ruimte’’, zegt hoogleraar militair recht Marten Zwanenburg.

38 reacties

  • van leeuwen leroy

    1 jaar geleden
    Je hebt niks aan regels in Oorlog we zien niks anders in t verleden... gedeillusineert denken is dit...niemand doet aan invasies op regels....dus kom maar op met die plasma rifles om alles tot stof te fabriceren waar t komt.
  • rutger lokhorst

    1 jaar geleden
    Als de nood echt aan de man is gaan de ethische gedragscodes toch overboord, anders had iedereen zijn kernwapens al weg gedaan. De vraag wat "humane" oorlogsvoering is is echter wel lastig. Ik verwacht zelf een sterke toename in kleinschalige drones in het leger de komende jaren. N beetje consumenten drone van €1000 heeft al een bereik van 15km, snelheden van boven de 50kmpu en een grote wendbaarheid. Plak er een pistool/explosief op en je hebt een zeer effectief strijdmiddel voor nog geen €2000
  • Lucien Duijndam

    1 jaar geleden
    Als de geschiedenis ons één ding leert is dat het eerste dat sneuvelt in de oorlog regels en rechten zijn. Maar dromen mag natuurlijk.
  • Hendrik Winters

    1 jaar geleden
    Heel zielig dat cowboytje spelen voor volwassenen
  • V/d Bas

    1 jaar geleden
    2/2 Weer wordt het leger compleet afgebrand in de comments. Ik word er zo moe van. Het is zeer respectloos. Heb je lekker geslapen vannacht. Genoten van de rust en vrijheid om te zijn wie je wilt zijn en gaan waar je wilt? Besef eens dat je dat hebt door de offers die wij militairen gebracht hebben. Regel 1 van het oorlogsrecht zou moeten zijn, elkaar niet doodmaken. Ja laten we Poetin bellen of ie ipv oorlogje spelen geen madeliefjes wil komen plukken. Kop warme choco en een spekpannenkoek?